Muradiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
CRUEL
CRUEL

Sınav ayında öğrenciler ne yemeli ? S_mod10
Erkek Yay
Maymun
Mesaj Sayısı : 1345
Doğum tarihi : 18/12/80
Yaş : 43
Nerden : istanbul
İş/Hobi : elektrik teknisyeni
İleti : format
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuRep Gücü : 0
Rep Puan : 208
Kayıt tarihi : 28/10/08
http://muradiyeforum.net

Sınav ayında öğrenciler ne yemeli ? Empty Sınav ayında öğrenciler ne yemeli ?

Paz Kas. 09, 2008 11:17 pm
Sınav ayında öğrenciler ne yemeli?


Sınav ayında öğrenciler ne yemeli ? 120081


Haziran ayında öğrencileri zorlu sınavlar bekliyor. ÖSS, OKS, SBS ve
DPY-B... Sınav öncesi alınan gıdaların da başarıya etkisi olduğunu
ihmal etmemek lazım.



Kültür Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Ali Rıza Bayzan, Haziran’ın bir
anlamda sınav ayı olduğunu belirtiyor. Haziran ayında ÖSS, OKS, SBS ve
DPY-B sınavları var. Bayzan, Haziran ayında öğrencilerin beslenmelerine
daha çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Bayzan haber7.com için
öğrencilere özel bir sınav ayı reçetesi çıkarttı.



Haziran ayında uygulanacak ÖSS, OKS, SBS ve DPY-B sınavlarının tarihleri şöyle:

  • ÖSS, 15 Haziran 2008 Pazar günü saat 09.00’da başlayacaktır.
  • 8. sınıflar için son kez düzenlenen OKS, 08 Haziran 2008 tarihinde Pazar günü saat 10.00' da yapılacaktır.
  • 6. sınıfların SBS ve DPY-B sınavı 21 Haziran 2008 tarihinde Cumartesi günü saat 10.00' da yapılacaktır.
  • 7. sınıfların SBS ve DPY-B sınavı 22 Haziran 2008 tarihinde Pazar günü saat 10.00' da yapılacaktır.
  • 6 ve 7. sınıflar için ayrıca Devlet Parasız
    Yatılı-Bursluluk (DPY-B) sınavı yapılmayacak; girecekleri SBS sonuçları
    esas alınacaktır.

  • 8. sınıflar için ayrıca Devlet Parasız Yatılı-Bursluluk (DPY-B) sınavı yapılmayacak; girecekleri OKS sonuçları esas alınacaktır.
  • İlköğretim okullarının 5'inci sınıfı ile ortaöğretim
    kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrencilerin Devlet
    Parasız Yatılı-Bursluluk (DPY-B) sınavı ise, 04 Mayıs 2008 tarihinde
    Pazar günü saat 10.00' da yapılacaktır.



Bayzan, beslenmenin beden sağlığının yanı sıra zekâ ve ruh sağlığı
üzerinde de etkili olduğunu belirtiyor. Sınav yaklaştıkça öğrencilerin
stres ve kaygılarının arttığını bu durumun aşırıya varması halinde
zihinsel verimlilik üzerinde olumsuz etki yapabileceğine işaret ediyor.
Bayzan,
beslenme
ilkelerine sadece sınava hazırlanan çocuklar için değil herkes için
geçerli olduğunu ailecek uygulanması durumunda çok daha kolay olacağını
belirtiyor.



Bayzan’ın ÖSS, OKS, SBS ve DPY-B sınavlarına hazırlanan öğrencilere beslenme konusunda önerilerde bulunduğu yazısını sunacağız.



BEYNİ ÇALIŞTIRAN BESİNLER



Beyin
mükemmel bir yöneticidir. Tıpkı bir orkestra şefi gibi vücudumuzdaki
sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını yönetir. Elbette
beynimizin bu önemli görevi yapabilmesi için besine ihtiyacı vardır.



Vücudumuz sürekli olarak besinleri enerjiden ısıya, harekete,
düşünceye, duygulara ve aktiviteye dönüştürür. Örneğin vücut
ağırlığımızın sadece % 2-3ü oranında ağırlığı olan beyin, günlük
aldığımız enerjinin % 30'nu harcar. O halde her gün yeterli enerji
almanız gerekir.



Yediğimiz her şeyin besin değeri kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce ilk olarak
beyine
gider. Beyin, hangi besinin ne kadar yararlı olacağını bildiği için bu
konuda çok seçici davranır. Kan/beyin bariyeri denilen hücreler beyine
giren tüm besinleri kontrol edip yararlı olanları kendine seçer.
Kalanları kan yoluyla vücudun diğer taraflarına gönderir.



Beynin bu seçici işlevinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda bazı
besinlerin beyin verimliliğini artıran özellikler içerdiği
kanıtlanmıştır. Son araştırmalarda ise gıdaların türü kadar miktar ve
kalitesinin de zihinsel performansı ve insanın davranışlarını
etkilediği daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.




Beynin performansı için en önemli öğün kahvaltı

Nitekim her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine
oranla daha başarılı ve verimli oldukları biliniyor. Kahvaltı
alışkanlığı olmayan kişilerde konsantrasyon/odaklanma kaybı çok
görülür. Kan şekerinin yeterli düzeyde olması, öğrenme ve hatırlamayı
da içine alan birçok beyin fonksiyonu ve davranışı düzenler. Sabah
kahvaltısı yapılmadığında, beyne enerji sağlayan kan şekeri en alt düzeyde kalır. Vücut kendi dokularını tüketmeye başlar.



Yalnızca
çay
veya kahve içmek uykuyu açsa bile vücuda enerji ve besin öğesi
sağlamaz. Üstelik çay ve kahve, daha sonra alınan bazı besinlerin
vücutta kullanımına engel olur. Böylece kişi bir süre sonra kendini
yorgun hissetmeye başlar. Ayrıca kahve, matematiksel ve mantıksal
becerileri de olumsuz yönde etkiler. Yoğun bir güne başlarken; peynir,
süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı,
şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç
alınmasını sağlar. Çökelek peyniri, stresi azaltma konusunda oldukça
etkili.



Sabahları geç kahvaltı ediyor ya da kahvaltıyı ihmal ediyorsanız, o
zaman mevsimlik meyve, meyve suyu ve bir bardak ılık su almayı
alışkanlık hale getirin. Sabah bir tatlı kaşığı bal veya bir avuç siyah
üzüm zihin aktivitenizi canlandırır. Fesleğen, limon, balık ve
karabiberin zihin açma özelliği vardır.



Meyveler aç karnına yenmelidir; çünkü meyve midede değil ince
bağırsakta sindirilir. Mide dolu ise meyve midede kalır ve mayalanır.
Piyasada satılan meyve suları tercih edilmemelidir; Çünkü doğallığını
kaybedip, asidik karaktere dönüşmüştür. Taze sıkılmış meyve sularını
tercih edin.



Odaklanmak İçin Ceviz, Fındık

Bir konuya odaklanma için ceviz, fındık, fıstık, soğan ve karides gibi
yiyeceklerin yenmesini öneriliyor. Ceviz, fındık, fıstık gibi
yiyecekler hem sinirleri kuvvetlendirir hem de beyindeki haber alma
maddelerinin oluşumunu hareketlendirirler.



Soğan, aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı kanı sulandırır,
beyin oksijeni daha iyi alır. Karides, beyin besinidir. Vücuda önemli
omega 3 yağ asitleri sağlar. Dikkat verme süresini daha uzatır.



Lahana Stressiz Öğrenmeyi Sağlar

Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz
öğrenmeyi sağlar. Stresin getirdiği atıştırma krizlerinde, düşük
kalorisi sayesinde bol bol çiğ olarak yenebilir. Limon, portakal, C
vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır. Çalışma
ve sınav öncesi, limonata veya portakal suyu için.



Ezber İçin Havuç

Hafızayı güçlendirmek için de havuç, kimyon, avokado gibi yiyecek ve baharatların tüketilmelidir.



Yeni Fikirler Üretmek İçin Zencefil, Kimyon

Yaratıcılığın geliştirilmesi için zencefil yenmesini önerilir. Zencefil
alındığı zaman kan sulandığı için vücutta daha serbest akar, beyin
oksijenle beslenir. Kimyonun da içerdiği uçucu yağların bütün sinir
sistemini uyarır. Aniden bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan kimyon
çayı içmelidir. Çay, bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon
eklenerek yapılabilir dedi.



Mutluluk İçin Çilek

Küçük bir kâse çilek, stresi gidererek mutluluk verir. Muz da serotonin
maddesi içerdiği için mutluluk verir. Kırmızı biberdeki aroma
maddelerinin de vücudun mutluluk hormonu salgılanmasını sağlamaktadır.



Stresliyken Çikolata Yemeyin Kolalı İçecekler İçmeyin

Çikolatayı seyrek, meyveyi sık yiyin. Arada bir az miktarlarda çikolata
yenmesi stresi azaltır; ama fazla yendiğinde kan şekeri önce artar,
sonra hemen düşer. Sonuçta yorgunluk ve tatlılara karşı istek ortaya
çıkar. Buna karşılık meyve veya kepek, çavdar ürünleri organizma
tarafından daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan şekerinin dengesi
bozulmaz.



Stresliyken yenen çikolata, hamur işi, tatlı gibi besinler, kola, kahve
gibi içecekler çok miktarda şeker ve kafein içerdikleri için sinirleri
bozar.



Strese Karşı Balık


Somon balığı, içeriğindeki Omega 3 yağ asidi sayesinde, beyin, mutluluk
hormonu olarak bilinen serotonin üretiyor. Somon dışında, uskumru ve
sardalye gibi diğer yağlı balıklar da benzer etkiye sahip.



Anti-stres için Süt ve yeşillikler


Stres, vitaminlere ve minerallere olan ihtiyacı arttırır. Önemli
anti-stres maddeleri mineral olarak kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil
sebzelerde) ve magnezyumdur (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve
ayçiçeği çekirdeği). B vitaminleri grubu aynı zamanda sinir vitaminleri
olarak adlandırılır. B vitaminleri ette, balıkta, kepek çavdar
ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Ispanak, kaygı ve
depresyona karşı etkili birçok mineral barındırıyor.



Üç öğün yiyin


Birden aşırı miktarda ve yağlı yemekler uykunuzu getirir. Enerjinizi
uzun süre korumak ve aynı düzeyde tutmak için günde üç öğün ve uygun
miktarlarda yenmelidir.



Kahveyi fazla içmeyin


Kahve: Kafein ile uyarıcı etki yapıyor, mutluluk ve "öfori" duyguları
yaratıyor. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde depresyon ve yorgunluk
nedeni oluyor. Günde bir iki fincandan fazla kahve kalp çarpıntısına,
huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden
olur. Alkol ise ertesi sabah unutkanlığa neden olur.



Unutkanlığı Önleyen Besinler


Yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller ve sakatatlar unutkanlığa karşı birebirdir.



Yürüyüş ve egzersiz yapın


Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sabah ve akşam 30'ar dakikalık yürüyüş
yapmak çok faydalıdır. Ayrıca beynimizin de yeterli oranda oksijen
alması için egzersize ihtiyacı var. Bu nedenle boş zamanlarınızda
bilmece ve bulmacaya vakit ayırın. Beyin jimnastiği dikkatinizi
geliştirip hafızanızı güçlendirecektir.
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz