Muradiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
BLah
BLah

Fındık kalbi koruyor 710
Erkek Başak
Köpek
Mesaj Sayısı : 332
Doğum tarihi : 07/09/82
Yaş : 41
Nerden : İstanßuL
İş/Hobi : FutßoL Müziq Araßa Msn :)
İleti : yerine göre
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuRep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://muradiyeforum.net

Fındık kalbi koruyor Empty Fındık kalbi koruyor

Paz Ara. 28, 2008 2:00 am
Fındık kalbi koruyor 285525

Haftada bir kez fındık tüketenlerin kalp damar
hastalığına yakalanma riski yüzde 8.3, haftada 4 gün tüketenlerin ise
yüzde 35-40 oranında azalıyor.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim
Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem, uzun zamandır fındık üzerinde
çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar sonucunda birçok bilimsel veri
elde ettiklerini söyledi.

Fındığın yanında ceviz, badem ve fıstık gibi ürünleri de
incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Örem, elde edilen sonuçları,
Bodrum’da gerçekleştirilen 8. Klinik Biyokimya Kongresi’nde de
sunduklarını bildirdi.

Prof. Dr. Örem, “Sonuçlara göre, haftada bir kez düzenli fındık
tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riski yüzde 8.3, haftada
4 gün tüketildiğinde ise yüzde 35-40 oranında azalıyor” dedi.

Prof. Dr. Örem, fındık ya da genellik bu ürünün yerine yenilen ceviz,
badem ve fıstığın, tüketim şekli kadar tüketilecek miktarın da önemli
olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bu ürünler, aparatif olarak, öğle ve akşam yemeklerinden 1.5-2 saat
önce alınmalı ve akşam yemeklerinden sonra mümkünse alınmamalı. Günlük
tüketilecek miktar ise yaklaşık 40-50 gram olmalı. Aşırı tüketim, 100
gramın üzeri, kilo aldırabilir. Fındık ve benzeri ürünleri tüketmek
sağlıklı beslenmede bir hayat tarzı olmalı.”

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Prof. Dr. Örem, bu ürünlerde kalbi koruyucu moleküller bulunduğunu belirterek, bu moleküllerin etkilerini şöyle açıkladı:

“Ürünlerin yapılarındaki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan
kolesterol ve trigliseritlerini düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL)
artırmaktadır, kötü kolesterol taşıyıcısı olan LDL’yi azaltmakta ve
onun damar duvarında birikecek şeklinin oluşmasını önlemektedir.
Steroller dediğimiz bitkisel kolesterol benzeri moleküller,
kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltmaktadır, böylece kan
kolesterol düzeyi düşmektedir. Bol lif içeriği nedeniyle hem kan
kolesterol düzeyleri düşmekte, hem de şeker hastalığına yatkınlık
azaltılmaktadır. Yapıdaki yüksek E vitamini, vücudun günlük ihtiyacını
karşılamakta ve yağları ve hücreleri korumaktadır. Yüksek arginin amino
asidinden damarı gevşeten bir molekül (nitrik oksit) sentezleyerek,
damar yapısı korunmaktadır. Ayrıca yapıda bol bulunan kalsiyum,
magnezyum, potasyum, folik asit ve diğer eser elementler, vücutta
birçok faydalı etkilere neden olmaktadır.”


KAYNAK: Fındık kalbi koruyor
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz