Muradiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
Detone
Detone

Akıl Sağlığı Dakika  Diyeti 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Akıl Sağlığı Dakika  Diyeti 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Akıl Sağlığı Dakika  Diyeti Empty Akıl Sağlığı Dakika Diyeti

Cuma Ocak 02, 2009 5:24 am
Akıl Sağlığı Dakika
Diyeti


Akıl Sağlığı Dakika  Diyeti 2946Akıl
sağlığı diyeti !
Hem akıl hem de beden sağlığını koruyan ve fazla kilo aldırmayan
beslenmede Somon başrolde… Kilo almadan ruhsal ve bedensel sağlığımızı
koruyabilmek için, kalori ve saf nişastalı besinler açısından kontrollü,
ama besin kalitesi yüksek bir beslenme tarzı uygulamak mümkün.

Bilim adamlarına göre akıl ve ruh sağlığının merkezi olan beyin, en ufak
değişim ve eksiklikten anında etkileniyor. Besin ve mineral değeri düşük,
aşırı mayalanmış hamurdan yapılan ekmek, sinir sistemini bozuyor. Buna
karşın balık gibi fosforlu gıdalar beyni ışıldatıyor.

Omega-3 yağ asitleri, özellikle beyin, retina ve kalpte yüksek oranlarda
bulunuyor. Beynin birçok fonksiyonunda önem taşıyor.

Amerika'da yapılan son araştırmalarda; Omega3, psikiyatrik rejimlerde
kullanılmış ve stresse karşı dirençli hale gelen bünyenin ileride
oluşabilecek depresyon, intihar eğilimi ve manik depressif dahil bir çok
psikolojik rahatsızlığı önlediği belirlenmiş.

Amerikan Kalp Birliği ve Sağlık Enstitüsü, bu yeni araştırmaların
sonuçları doğrultusunda, her yetişkinin haftada en az iki kez balık
yemesini tavsiye ediyor. Üstelik tavsiye edilen balıklar başta Somon olmak
üzere, tümü oldukça yağlı diye bilinen türden. Normal insan için Omega3'
ün, günde 1,2 gram alınması yeterli iken, melankolik yada hafif
depresyondakilerin ise 4-5 gr mutlaka tüketmesi gerekiyor.

Omega-3’ü almanın en leziz şekli, özellikle somon gibi soğuk denizlerde
yetişen yağlı balıklarla zenginleştirilen menüler.

Ancak, her balıkta omega-3 yağ asidi yok, ya da miktarı çok az. Derin ve
soğuk denizlerde yaşayan balıklarda daha yüksek. Somon, uskumru, gibi
balıklar omega-3 açısından daha zengin. Kültür balıklarında omega-3
seviyesi çok düşük. Bu balıklar mısır gibi besinlerle
yetiştirildiklerinden yeterli omega-3 yapamıyor.

Akıl Sağlığı Diyeti

Beslenme uzmanlarına göre; beden sağlığı kadar akıl sağlığını da korumak
isteyenler, sabah taze peynir, yumurta, taze meyve suyu veya yulaf ezmesi
gibi tahıllar içeren dengeli bir kahvaltı ile güne başlayabilir. Ana
öğünlerde balık, yoğurt, bol sebze ve meyve, tam buğday unundan ekmek,
bulgur gibi besinler, hem beyin işlevleri için gerekli maddelerini verir,
hem de şişmanlık ve kalp damar hastalıklarından korur. Yemek aralarında
meyve veya bir miktar fındık, badem gibi yiyecekleri tüketmekte yerinde
bir alışkanlıktır. Akşam yemeklerinde ise özellikle “omega 3” yağ asitleri
açısından zengin, somon gibi yağlı bir balık yanında, yoğurt, salata ve
meyve, tercih edilmelidir.

SOMONUN ÖYKÜSÜ: Yüksek dağlarda kaynayan ırmakların yataklarına bırakılan
yumurtalar burada döllendikten sonra, ortak çıkan yavrular gelişene kadar
bu soğuk sularda yaşarlar. Daha sonra aşağılara inip denize açılan Somon
Balıkları iyice olgunlaştıktan sonra koku duyularını kullanarak doğdukları
yere yani ırmak yataklarına doğru bir dönüş yolculuğu yaparlar ve
neredeyse zıplayarak suyun akışının tersine, yukarıya doğru çıkarlar.
Kendi yaşamlarının başladığı yere yeni yaşamlar verecek yumurtaları
bıraktıktan sonra Somon’un yaşam misyonu biter ama yaşam döngüsü devam
eder.

Eskimolar yağı ve kolesterolü bol miktarda tüketmekte ancak kalp
problemleri yaşamamaktadırlar. Yanıt balıktaki Omega-3’lerdir. Eskimoların
kan örneklerini inceleyen araştırmacılar, batılı insan kanında çok düşük
seviyede rastlanan bazı maddelerin, eskimoların kanında çok yüksek
oranlarda bulunduğunu saptadı. Bu maddeler, Poliınsatureol (çok doymamış)
yağların uzun zinciri Omega-3 grubundan olan EPA ve DHA idi. Daha ileri ki
çalışmalar her iki maddenin de özellikle Somon ve Ringa gibi yağlı
balıklarda bulunduğunu kanıtladı. Araştırmalar ölümlerin %30 oranında
azaldığını göstermektedir. Örneğin Japonlar da çok Somon yiyor ve kalp
hastalığına az yakalanıyorlar ve daha uzun yaşıyorlar.

TÜRKİYE’DE SOMON

Sağlık açısından vazgeçilmez bir gıda olan somon balığını, ülkemizde son
iki yıldır bulmak kolaylaştı. Somon balığını taze ve bütün olarak, dilim
olarak, fileto ve fümelenmiş olarak marketlerde veya balıkçılarda
bulabilmek mümkün. Bütün olarak satılan somon balıkları 4-5 kg. civarında
oluyor.

Somon balığının ülkemizde üretimi yok. Soğuk denizleri seven bu balık için
Türkiye’nin denizlerinin ısısı uygun değil. Somon balığı taze olarak
Norveç firması Hallvard Leröy’den ithal ediliyor. Dünyaca ünlü ve
güvenilir bir firma olduğu bilinen Leröy’ün Türkiye’deki ortağı Alarko.


Alarko Leröy (www.alarko-leroy.com.tr) ortaklığında Norveç somonu tüketici
ile buluşuyor. Tanşas, Migros, ChampionSa, CarrefourSa, Gima, Kipa, Makro,
Metro, Real, IKEA gibi mağaza, yerel marketler ve şarküterilerde ambalajlı
ürünler ve taze somon mevcut. Tüm ürünler toptan tüketim için bütün fileto
görüntüsü bozulmadan kiloluk ambalajlarda, tüketiciler içinse daha az
gramajlı vakumlu ambalajlar şeklinde satışa sunuluyor. Bütün somon balığı,
fileto ve steak (biftek) olarak balıkçılarda da satılıyor.

Ayrıca Alarko-Leröy, İzmit’deki Fabrikası’nda modern ve hijyenik kurallara
uygun teknolojilerle, Somon Füme, Somon Pastırma, Somon Loin, Somon Sıcak
Füme, Somon Lakerda, Somon Marine, Somon Fileto, Somon Steak gibi ürünleri
üretiyor.

Norveç’ten taze olarak ithal edilen balığın taze raf ömrünü uzatmak için
üretici firmanın uyguladığı ‘doğal’ koruyucu işleme yöntemleri var ve
bunlar hiçbir suni katkı içermiyor.

Balıklar Norveç’ten 0-4C soğutuculu TIR’lara yüklenerek İstanbul’a
geliyorlar ve marketlere dağıtılıyor. Alarko Leröy, taze somon
balıklarının raf ömrünün 21 gün olduğunu söylüyor, ama genelde marketlerde
balıklar üç günde tükenmiş oluyor.
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz