Muradiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
BLah
BLah

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? 710
Erkek Başak
Köpek
Mesaj Sayısı : 332
Doğum tarihi : 07/09/82
Yaş : 41
Nerden : İstanßuL
İş/Hobi : FutßoL Müziq Araßa Msn :)
İleti : yerine göre
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuRep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://muradiyeforum.net

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? Empty Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?

Paz Ara. 28, 2008 1:22 am
Mutfaklarımız aslında birer
ecza deposu. Mutfaklarımızda bulundurduğumuz meyve ve sebzelerin
vücudumuz için faydalarını biliyor musunuz? İşte faydaları:

ANANAS:
Vücudumuzun albümin sindirimini
destekleyen bir enzim olan Bromelain içerir. Daha önemlisi beyne giden
kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini arttirir.C Vitamini
deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır.Çilek
bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır,
çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür,
damarları temizler. Kansere karşı korur, Böbrekte kum ve taş oluşmasını
önler.

ANASON: Sindirim sisteminin en iyi
dostudur. Çin ve Hindistan'da eskiden tip biliminde kullanılırdı.
Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir, sinirsel hücrelerin
verimliliğini besler yani beyin ve omurilik islevlerini destekler.
Sindirimdeki zorluklardan dogan migrenler, bas dönmeleri, karin ağrisi
gibi rahatsızliklardan korunmak için yararli olur.

AVOKADO: Lif, A, C, E vitamini ve bazi
B vitaminleri açisindan oldukça zengindir. Ayrica potasyum yüklüdür.
Potasyum eksikligi depresyona ve yorgunluga yol açtigi için düzenli
yenmelidir. Kalp için yararli olan avokado ayni zamanda cildi de
besler. Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz olmasinda önemli rol
oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak degerlendiriyorlar.

ADAÇAYI:Mide ve bağırsak gazlarını
giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını
sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı
bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin
elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de
kurtulabilirsiniz.

AHUDUDU:Kanı temizler, vücutta biriken
zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür.
Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

ASMA:Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

ALOE VERA(SARISABIR):Eski
yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir bitki. Yıpranmış
ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı. Akne sıcaktan
kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış saçları onarıyor
ve nemlendiriyor.

AYRIKOTU:İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

AYVA:İshal ve dizanteriyi keser. Mide
ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı
temizler. Çarpıntıyı dindirir.

BAMYA:Halsizliğe karşı bire bir. 100
gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasına yarayan
madde) ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda
ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde oksijen taşımasını
sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.

BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2
vitaminleri ve C vitamini bakimindan zengin bir meyvedir. Uzmanlar
zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki renksizlikten sikayet edenlere,
sürekli bas agrisi çekenlere badem yemelerini önermektedirler.

BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve
öksürügün tedavisinde kullanilir. Bir tatli kasigi kekik ile yendiginde
astima iyi geldigi söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kasik bal
rahat uyumanizi saglar. Ayni zamanda dezenfektan ve antiseptiktir.

BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar
Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde sayilan prostaglandinleri üretir.
Bu sayede beyin fonksiyonlari, iyi bir görüs, ögrenme yetenegi ve
koordinasyon için kaçinilmazdir. Egzama gibi rahatsizliklarin da
iyilesmesinde yardimci olur.

BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini
aktif hale getirir. Yasli insanlarda damar sertligine bagli hafiza
zayifliklarinda etkili olarak kullanilir. 16yy'da gut ve romatizma
hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi Elizabeth biberiye suyu
ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina kavusmustur. Iyi bir uyarici
olan biberiye saça canlilik ve parlaklik verir,saçin uzamasini
hizlandirir.

BEZELYE:Taze ve donmuş olarak
kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit
içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

BROKOLİ:Kansere karşı bizi koruyan ve
ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için
kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli,
vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve
akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla
rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.Göğüs kanserine ve
spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs
kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor.İndole, göğüs
kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca
brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan
belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

BUĞDAY:Lifli gıdalar sağlıklı bir
beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de,
genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday
unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar
ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir.
Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin
değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday,
bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve
mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan
çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz
varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz şişse iki
soğuk çay poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın
eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla
durulayın. Farkı göreceksiniz.

ÇAM FISTIĞI:Bronşit, verem, akciğer
hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü
giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve
bagirsak gazlarini giderici ve istah açicidir. Kan dolasimini
arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica agri kesici ve spazm çözücü
özellige sahiptir.

ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir
meyvedir. Soguk alginligini önler, idrar söktürür ve vücutta biriken
suyu bosaltir. Bagirsaklari çalistirir. Diyet yapanlara ve seker
hastalarina tavsiye edilir. Ancak alerjik bünyelerde kizariklik ve
kasintiya yol açabilir.

ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanı.
Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört
etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli ,mutluluk hormonu
serotonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği
"penilatilamin" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve
sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adlı bol vardır. Bu madde kanı
sulandırıyor ,kalp hastalıkları miktarda riskini azaltıyor. Çikolata
kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damarçeperine yapışmasını
engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor.
Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha
geç gerçekleşiyor.(günde 30 gr)

ÇÖREKOTU:İştah açar. Vücuda kuvvet ve
dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker.
Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici
olmasindan dolayi mutfaklarimizda, balik, et yemeklerinde ve çorbalarda
lezzet verici baharat olarak kullanilir. Sindirim bozukluklarina,
uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsizliklara iyi geldigi
söyleniyor.

DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari
degil, tohumu da kullanilir. Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere
tat vermesi için kullanilir. Tohumu ise bazi keklere, tatlilara,
salatalara konur. Mide zayifligina ve uykusuzluga karsi kullanilir.

DOMATES: C vitamini, lif ve
fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir. Likopin diye
isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda
psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde
tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile
pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates
olgunlastikça besin degeri artar.

DONDURMA: Çok yenirse şişmanlatıyor, az
yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor.100 gr
dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160
mg potasyum,25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25
kg., Türkiye'de kişi başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir
besin maddesidir. A,B,C,D,E vit.içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve
kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme
uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

DUT: Beyaz dut yapraklari idrar
söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut bagirsak kurtlarini düsürür. Mide
ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut ise agiz ve bogaz iltihaplarina
iyi gelir.

ELMA:Günde bir elma yemek doktoru
evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz,kalp ve dolaşım sorunlarına
karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler.
Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür.
Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

EBEGÜMECİ:Göğsü yumuşatır. Öksürük
keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık
verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını
tedavi eder.Bu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere
karşı korur. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Ebegümeciyle kan
dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini
artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi
gelir.

ENGINAR: Magnezyumlu yapisi ile
cigerlere etki eder. Uzmanlar tam kapasite çalisan bir karaciger ve
safra kesesinin beynin sagligi için önemli oldugunu savunmaktadirlar.
Bol bol tüketin. Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür.
Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını
önler. böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve
rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan
Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret
eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve
rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti.
Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu
sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında
gösterdikleri belirtildi.

ERIK: Sinirleri güçlendirir. Zihin
yorgunluguna iyi gelir. Idrar söktürerek vücudun rahatlamasini saglar.
Karaciger siskinliklerinde yenmesi tavsiye edilir. Kansizliga iyi
gelir. Romatizma, mafsal kireçlenmesinde yararlanilmasi gereken bir
meyvedir.

FESLEGEN: Hindistan kökenli olup
nanenin ve kekigin akrabasidir. Rahat bir gece geçirmek için güzel bir
feslegenli çorba ve feslegenle demletilmis bir içecek kadar yararli ne
olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çogalmasi için tavsiye edilir.
Istah açar. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Enerji verir
ve cildi rahatlatır. Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj
yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesleğen yağıyla
selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.

FINDIK: Findik lif, protein ve vitamin
açisindan oldukça zengin, yararli bir yag deposudur. Badem, fistik,
ceviz selenyum açisindan son derece zengindir. Ceviz Omega 3 ile
doludur. Salatalara, meyve salatalarina, tatlilara ve sebze sotelere
katarak tüketebilirsiniz.

FISTIK: Yağ oranı yüksek ama yine de
insanı mutlu ediyor. Roma İmparatorlu'nda da " Tanrı yiyeceği " olarak
adlandırılan fıstığın, kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini
azalttığı belirtiliyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler.
Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi
minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez, kalbimizin yanısıra,
beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından
hergün 10-15 adet yenilebilir.

FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil
siyah renk maddesi olan ve kan damarlarinin esnekligini arttiran
anthosiyanini bol miktarda bulundurur. Kandaki oksijen yogunlugunu
arttirir.

GREYFURT:C vitamini bakımından çok
zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını
sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere
karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.

GÜL:Cilde sağladığı yararlar yüzünden
kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Parfüm üretiminin önde
gelen elemanlarındandır. Gözenekleri sıkılaştırıcıdır.

HARDAL: Dolasimi canlandirir,soguk
alginligina karsi korur,depresyona ve uyusukluga iyi gelir. Hardal
tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina, romatizmaya ve artrite faydalidir.
Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kasik hardal konarak içildigi
takdirde kusturur.


En son BLah tarafından Paz Ara. 28, 2008 1:26 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
BLah
BLah

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? 710
Erkek Başak
Köpek
Mesaj Sayısı : 332
Doğum tarihi : 07/09/82
Yaş : 41
Nerden : İstanßuL
İş/Hobi : FutßoL Müziq Araßa Msn :)
İleti : yerine göre
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuRep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://muradiyeforum.net

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? Empty Geri: Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?

Paz Ara. 28, 2008 1:24 am
HAVUÇ:
100 grami 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum,
sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C ve E
vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina
bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas
dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir.
Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada
beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda
kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde
iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı
görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini
yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın
getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini
kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı
giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir,
idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir
Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve
bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan
serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor)
içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin
cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.

HURMA: Hurmada B vitamini, potasyum,
kalsiyum ve demir bulunur. Yapisindaki kompleks karbonhidratlar hurmayi
çok yararli bir meyve konumuna sokuyor.

IHLAMUR: Ihlamurun yatistirici, idrar
söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardir. Sifali
bitkiler arasinda önemli bir yeri olan ihlamurun ilaç içmesi sakincali
hamile kadinlarin soguk alginligi, grip gibi rahatsizliklarinda etkili
olarak kullanildigi görülmüstür. Soguk alginligina karsi en iyi dogal
ilaçtir. Vücudu terleterek atesi düsürür ve öksürügü keser. Özellikle
bal karistirilarak içildiginde hastaliga karsi vücudu güçlendirir.
Içerisinde bol miktarda su bulundugu için organizmanin su ihtiyacini
karsilar.

ISIRGANOTU:Toplaması zor olduğu için
pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin parlak görünmesini sağlar ve
gerginleştiriyor. Böbrek hastalarının vazgeçilmez dostu saç dökülmesini
de önlüyor.

ISPANAK:Kalp hastalıklarına, felce,
yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere,
hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Göz
hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili.Ispanak içerdiği
iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili. Haftada
6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte
ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını
gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı
da etkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini
karşılıyor.

İNCİR:Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.

KARANFİL:Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

KEKİK:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı
kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını
iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki
şeker miktarını azaltır.

KIRMIZI BİBER:Bulaşıcı hastalıklara
karşı etkili. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan
direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren
bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi
güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır,
sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır,
krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır.
Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa
iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde
kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz
ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları
için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin
önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların
önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak
Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu
illerinde fazlaca tüketilir.

KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.

KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen
hemen ayni özellikleri tasir, idrar söktürerek böbrekleri ve kani
temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi bir uyku verirler. Cildin
pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger veremi ve kansizlikta
yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak ülseri olanlara
tavsiye etmiyorlar.

KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku
verir. Beyin yorgunluklarina ve kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler
kayisiyi taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi
için bire birdir. Antioksidan özelligi ile vücudu serbest radikallere
karsi korur.

KİRAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek
ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda
12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı
kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda
bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan
etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek
bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin
tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

KUŞBURNU:Çok yoğun vitamin zenginliği
nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda
bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı,
etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak
yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına
karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi
sonuç veriyor.

KİVİ:Bir kivide, bir portakalda olan C
vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler.
Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi
iyilestirir. Tok tuttugu için diyet yapanlara özellikle önerilir.
Cinsel gücü artirir. A,B,C vitaminleri,fosfor ve çesitli madensel
tuzlar içerir.

LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda
öksürüge,alt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir. Bagisiklik
sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önler.Çığ olarak yenildiğinde
sindirim sistemini rahatlatır.Bağırsak kurtlarına iyi gelir. Idrar
söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.

LAVANTA Çiçeği çayı: Idrar söktürücü ve
agri kesicidir. Safrakesesi rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp
atislarini düzenler, kan basincini düsürür. Kuvvetli bir bitki
olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir.

LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli
üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2,
B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertligi ve
enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler.
Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon
suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve
soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi
ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su
ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini
olumlu etkiler.

MAKARNA:Çok ağır soslarla yenilmediği
sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı
kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.

EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan
özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin
son derece düsük olmasi. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat
hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor
degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok
zengindir.
BLah
BLah

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? 710
Erkek Başak
Köpek
Mesaj Sayısı : 332
Doğum tarihi : 07/09/82
Yaş : 41
Nerden : İstanßuL
İş/Hobi : FutßoL Müziq Araßa Msn :)
İleti : yerine göre
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuRep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://muradiyeforum.net

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? Empty Geri: Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?

Paz Ara. 28, 2008 1:28 am
MARUL:Kemik
erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu
sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında,
küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip.
Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve
kökü kullanilir. Tatlilar hariç salata, çorba dahil her tür yemege,
zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu
yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde
bol miktarda C vitamini bulunur.

MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu
yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor.
Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir. Melisa çay ve
bitkisel su olarak içilebilir.Bağırsak ağrılarına iyi gelir.

MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates
düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar
söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir.

MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve
meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop öldürücüdür. Idrar yolu
iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici özelligi vardir.

MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler
içerir. Otuz alti biçimde kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki
bile yaparlar. Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü
özelligi vardir. Mide, bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca
görmeden kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir
püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.

MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu
bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük hindistancevizi etlere,
böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba katilir. Sindirimi
kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük
hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli.
Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak
ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar.
Fazlasi zararlidir.

MUZ:Kokusuyla bile mutluluk aşılayan
muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi
hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu
meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek
arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

NANE: Nane çay olarak içildiginde mide
ve bagirsak gazlarini, ishal , mide bulantisi ve kalp çarpintilarini
önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli
kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve
salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.

NOHUT:Bağırsağı yumuşatır.

PAPATYA:Her derde deva bir bitki.
Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için
ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize
yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.

PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve
kesiklere iyi gelir. Bas agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka
dogranmis patatesi sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu
düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan
faydalanilir.

PIRASA: Pirasada B vitamini, demir,
kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük
özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik,
romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi
güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari
yumusatir.

PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından
zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C
vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar.
Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezleyi de
portakal geçirir. Suyu şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su
katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur.
Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.

REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz
ve sanci giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttirir.
Idrar söktürür yapraklari yaralarin iyilesmesini kolaylastirir.

ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan
dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin
oldugundan vücudun direncini arttirir. Yapraklari ve tohumu öksürügü
keser, istah açar.

SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.

SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın
cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı,
pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde
nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya
da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve
kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp
hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu
madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi,
kolestrolü de düşürüyor.

SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç
olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarimsak, hücrelerin
yasamasi için gerekli olan özler içerir. Sarimsak dogadaki en güçlü
panzehirlerden biridir. Günümüzde bagirsak parazitleri tedavisinde
kullaniliyor. Ayni zamanda hipertansiyona karsi da etkili koruma
sagliyor. Uzmanlara göre çok sarimsak yemek tehlikeli olabilir. Asiri
doz anemi, astim gibi hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise günde bir
iki distir.

SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan
sebzeler yüzde 23 oraninda da lif içerirler. Ögünlerinizde bir tabak
sebze yediginizde hem saglikli beslenmis olursunuz hem de midenizin
çalismasini hizlandirirsiniz. Meyveler ise C vitamini yönünden zengin
olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini arttirirlar.
Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan eksik
etmeyin.

SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve
gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte yararli olabilir. Tuzla
karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden arindirir. Bal ile
birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide ülserine,bagirsak
enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.

SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar
söktürücü, kan dolasimini düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker
ve tansiyon düsürücü özellikler sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini
rahatlatir ve kabizligi önler. Ari ve böcek sokmalarinda bir dilim
sogan aciyi alir. Sogan suyu yaniklara, kesiklere, hayvan isiriklarina
faydali olur. Suyunun günde iki kere sürülmesi sigillerin kaybolmasina
yardimci olabilir.

SU: Her ne kadar bazilarimiz “su bile
içsem yariyor”dese de, su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi
için toksinlerin vücuttan atilmasini saglar. Böylece vücut zararli
maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su
eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar.
Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.

SUSAM: Dar gelirlerinin baştacı olan
simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve Protein
içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıştırılıp yenirse boğaz
ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kış aylarında bağışıklık sistemini
güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.Demir bakımından zengindir.

TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir,
ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelligi vardir. Bagirsak
gazlarina iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayi besin
zehirlenmelerine karsi koruyucu rol oynar.Tarçın ağacı yapraklarından
ve kabuklarından elde edilen tarçın yağı, bağırsakları düzenler, hazmi
kolaylaştırır,ağrıları dindirir,mide kramplarını alır.

TURP:Böbreklerdeki mikropları öldürür.
Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir.
Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır.
Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan
dogruya hayati fonksiyonlarimiza yansir. Tuz oraninin düsük olmasi
bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi gibi fazla olmasi da kan
dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini bozar. Tuzu dikkatli
kullanin.

ÜZÜM:Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes
gülücükler saçar. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker
vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli
anne sütüne benzer Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze
üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.

YERALMASI:Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir.

YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral
tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir. Her gün 125 gr yogurt tüketmek
hazimsizlik, mide ve bagirsak hastaliklarini önler. Cildi
pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir. Süt sekerini laktik asite
dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan dolayi beslenme uzmanlari
diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.

ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne
dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadi veren zencefildir.
Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalaniliyor. Körpe kök ve
saplari pisirilerek yendigi gibi yatistirici ve gaz söktürücü ilaç
olarak da kullanilir. Istah açicidir. Solunum yollari
rahatsizliklarinda tavsiye edilir.

ZEYTİN:Zeytinyağı, safrayı artırır.
Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta
faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker
miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K
vitaminleri içerir. Zeytinyaginin bagirsak, idrar yollari, safra kesesi
rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardır.
Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır.
Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin
yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlari korur.
Içerdigi linolenik asit sayesinde yagsiz inek sütüne katildiginda (bir
kaç damla)anne sütünden kesilmis bebekler(dört buçuk aydan sonra) için
ideal dogal besin oldugu söylenir. Zeytinyaginin en önemli
özelliklerinden biri de kalp, damar hastaliklari üzerindeki olumlu
etkisidir. Kalp krizi riskini azalttigi gözlenmistir.
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz