Muradiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:45 am

Turizm AktiviteLer Kultur_t









İlimiz ülkemizin en önemli kültür
turizmi merkezlerinden biridir. Bir bakıma ilklerin şehridir. Medeniyetlerin
yol güzergahında bulunması ona ayrı bir değer katmıştır. Avrupa’ nın ve
ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı (5137 m.) başında hiç eksik olmayan
halesi ile sizleri beklemektedir. Ağrı’ nın yanı başında Küçük Ağrı Dağı
(3896 m.) ise küçük kardeş misali suskun durmaktadır.






Dünyanın Alaska’ dan sonra en
büyük Meteor Çukuru ve onun güzergahı üzerindeki Nuh’ un Gemisi’ nin izi
kültür turunuzda mutlaka görmeniz önemli iki turizm merkezidir. Osmanlının
Doğuya açılan kapısı Doğubayazıt’ ta muhteşem mimarisiyle İshak Paşa Sarayı
sizi büyüleyecek niteliktedir. İlk kanalizasyon ve merkezi ısıtma sistemine
sahip olan sarayda bu izleri görmeden asla saraydan ayrılmayın. Çünkü
muhteşem büyü karşısında bu detayları unutabilirsiniz.






İshak Paşa Sarayı’ nın hemen
karşısında yer alan Urartu Kalesi ve Eski Beyazıt Camii nede mutlaka
uğrayın. Camii’nin 200 m yukarısında Ahmedi Hani Türbesi ruhunuza mistik
hava katacaktır.






Diyadin’ deki Meya Mağaraları ve
diyadin Kaplıcaları, Eleşkirt Toprakkale ve Pirabat Höyükleri sizleri
tarihin derinliklerine götürürken, otantik köy yaşamının içinde kendinizi
farklı bir alemde hissedeceksiniz.






Aladağlar ve sinek yaylaları
ciğerlerinize dolacak temiz hava ile sizleri bekliyor.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:47 am

Turizm AktiviteLer Termal_turizmi









Kaplıca alanı, Ağrı İli’nin
güneydoğusunda bulunan Diyadin İlçe Merkezine 5 km mesafede yer almaktadır.
Kaplıca bölgesi birbirinden kopuk olarak bulunan Yılanlı, Davut ve Köprü
kaplıcaları olmak üzere geniş bir alana yayılmıştır. Kaplıca alanının
içinden geçen Murat Nehri, görsel ve rekreatif açıdan önemli bir doğal değer
kazandırmaktadır.





Diyadin İlçe Merkezi Erzurum-İran
transit yolunun (E 80 Devlet Karayolunun) 7 km. güneyinde konumlanmıştır.
Diyadin Ağrı il merkezine 60 km., Erzurum’a 55 km. uzaklıktadır. Havayolu
ulaşımı ise 70 km mesafedeki Ağrı havaalanı ile sağlanmaktadır.





Diyadin kaplıca alanı deniz
seviyesinden 1925 m. yüksekliktedir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan
Diyadin’de Bölgeyi kaplayan yüksek dağların bulunması sebebiyle karasal
iklim hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk, karlı ve uzun
geçmektedir. Yazın ve kışın, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları
oldukça fazladır. Yıllık ortalama sıcaklık 8.7 C ; yıllık en yüksek sıcaklık
37 C ve yıllık en düşük sıcaklık -25 C’dir. Yıllık ortalama yağış miktarı
305.6 mm’dir. Yıllık ortalama yağışlı gün sayısı 26’dır.





Termal suların bikarbonat,
klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit gazı içermesi ve toplam
mineralizasyonun 1 gr/lt olması nedeniyle şifa özelliği taşımaktadır. Cilt
hastalığı, özellikle romatizma, nevrit nöroloji, kadın hastalıkları, kemik
ve kireçlenme hastalıkları, siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi
hastalıklarının tedavisinde yararlanılmaktadır.





Sıcaklık 72-78 °Cdir. Termal
turizmi açısından büyük önem taşıyan bu yerin etrafına çevre
düzenlemelerinin yapılması gerekmektedir. Basitte olsa konaklama üniteleri
mevcuttur. Ağrı Valiliğinin 2000 yılında faaliyete geçirdiği 3 yıldızlı
termal otel buraya canlılık kazandırmıştır. Bu yıl itibariyle özelleştirilen
termal otel ferah bir ortamda müşterilerini ağırlamaktadır.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:48 am
Turizm AktiviteLer Yayla_turizmi








Yaylacılık çok eski
yıllardan günümüze kadar devam ede gelen bir gelenektir. Mera arazilerinin
otlak olarak kullanılmasından dolayı yayalara çıkılır. Hem hayvanların daha
iyi beslenmesi hem de daha sağlıklı hayvansal ürünler yağ, peynir ve çökelek
elde edilir. Bugün bile yıllar öncesindeki gibi bütün canlılığı ile yayla
yaşamı devam etmektedir.





Yayla çıkış zamanı hava şartlarına bağlı olarak
değişmekle beraber genel de Mayıs ayı sonu ile Haziran başıdır. Tarih muhtar
ve köy heyetleri tarafından birlikte belirlenir. Bu tarih, yağan kar
miktarına ve karın tahmini kalkış zamanına göre tespit edilir. Belirlenen
tarihten önce kimse yaylaya çıkmaz.




Hazırlıklar eskisi kadar aylar öncesinden başlamasa da yayla zamanından bir
hafta önce başlanır.





Yaylada yaşam daha canlı ve
daha bereketlidir. Yayla hayatı Haziran ayının başından Eylül ayının ilk
haftasına kadar sürüp giden üç aylık bir dönemi kapsar. Daha erken yatılıp
erken kalkılır. Çünkü yaylada günlük hayat çok erken başlar. Kon denilen
yöreye özgü çadırlarda barınılır. Sabah erkenden kalkılıp, sığırlar sağılır,
sütün kaymağı alınıp kaymak kabında, kaymağı alınmış süt ise peynir
kazanında biriktirilir. Güneş doğamadan hayvanlar çözülür ve yayıma
bırakılır. Hayvanlar yayıma (mera) götürüldükten sonra ahırın gübresi
temizlenir. Gübrenin temizlenmesinde ağzı geniş bir kazma ile, "süpürgelik"
denilen dalları sert ve esnek yapıda olan bir cins çalıdan yapılmış ahır
süpürgeleri kullanılır. Ahırın ortasında toplanan gübre, evin önünde uygun
bir yerde biriktirildiği gibi el arabaları dışarı atılr. Bunlar kışın
yakacak olarak kullanılır.




Yaylacının günlük işlerinin başında, sağılan sütü
değerlendirmek gerekir. Peynir kazanında toplanan kaymağı alınmış süt, belli
bire kıvama geldiğinde peynir yapılır. Peynir suyu kaynatılarak tülbentten
yapılmış torbalarına dökülerek süzdürülür. Bu şekilde elde edilen peynir ya
hemen mandıralara satılır yada biriktirilerek sonbaharda pazarda satılır.





İlimizin en önemli
yaylacılık merkezlerinin başında Aladağlar, Sinek ve Ağrı dağı etekleri
gelmektedir. Doğu Anadolu’nun en engebeli, en yüksek ve en geniş ovalarından
biri olan Aladağ Yaylaları, ilin güneyinde bulunmaktadır. Hamur Vadisi’nden
Tendürek Dağı’na kadar olan büyük bir alanı kapsamaktadır. Hayvancılık
açısından oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. İlin Aladağ Yaylasından
sonra ikinci büyüklüğe sahip yaylası olan Sinek Yaylası, Ahtalar Gediği ile
Balık Gölü arasında kalan alanı kapsamaktadır. İlde bunların dışında;
Mirgemir- Çakmak ( Kılıç ) Yaylaları, Davul Yaylası, Kraktin Yaylası, Pani
Yaylası ve Katavin Yaylası bulunmaktadır.Civar illerden Erzurum, Kars, Iğdır
dan Ağrı’ya yayla kiralamak yöntemiyle gelenlerde vardır.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:48 am

Turizm AktiviteLer Dag_doga









Türkiye’nin
en yüksek dağı olan Ağrı, dağcılık ve dağ turizmi açısından büyük ilgi
toplamaktadır. Efsaneye göre büyük tufandan sonra Nuh’un gemisinin burada
olduğuna inanılır ve aynı zamanda kutsal kitaplarda da adı geçmektedir.


Marco
Polo’nun hiçbir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk tırmanış, kayıtlara göre 9
Ekim 1929 yılında Prof. Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirildi. İkinci
kış tırmanışı ise ilk tırmanıştan çok sonra 21 Şubat 1970’te Dağcılık
Federasyonu eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından gerçekleştirildi.


Karın hiç
eksik olmadığı Ağrı Dağı, çeşitli ülkelerden her yıl çok sayıda turist
çekmektedir. Gerek yerli gerekse yabancı ekipler tarafından her yıl yaz
aylarında dağ eteklerinde kamplar kurulmakta ve tırmanma turları
düzenlenmektedir. Ağrı Dağı’nın özelliklerini ve tırmanış yollarını bilen
dağcılık eğitimi almış rehberler, turistlere yardımcı olmaktadırlar. Büyük ve
Küçük Ağrı dağlarını, 2678 m. yüksekliğindeki Serbulak Geçidi ayırmaktadır. İlin
güneyinde yer alan Süphandağı, Aladağ ve Tendürek Dağları dağcılık ve doğa
yürüyüşleri için büyük potansiyele sahiptir.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:49 am

Turizm AktiviteLer Magara_t









Meya (Günbuldü)
Mağarası:





Diyadin ilçe merkezine 12 km uzaklıktaki Günbuldu
köyündedir. Antik bir kent görünümündeki yerleşim yerinde mağaralar ve tarihi
kalıntılar köyün 400 m uzağında bulunmaktadır. Kayalara oyularak yapılmış,
barınma yerleri, tapınak, ibadethane, oda ve mağaralar oldukça ilgi çekicidir.
Barınak ve ibadethanelerde değişik inançların izleri görülmektedir.Oldukça
tahrip edilmiş kentten, günümüze mihrap, haçlı taşlar ve mezarlar
kalmıştır.Buradan çıkarılan iki koç heykeli, şu anda il merkezinde bulunmaktadır









Buz Mağarası:


Küçük Ağrı Dağı’nın güney
eteğinde Hallaç köyünün yaklaşık 3 km kuzey doğusunda, meteor çukuru ile aynı
lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağarasıdır. Mağara, uzun
eksenli, elips biçiminde, yaklaşık 100 m uzunluğunda, 50 metre genişliğindE, 8
m derinliğinde elips biçimli bir çukurdur. Mağaranın ağzı esas çukura göre
biraz yukarıda kalmaktadır. İçinde bazalt lavlar, kayalar ve bu kayaların
üzerinde saf ve temiz suların donmasıyla oluşmuş buz tabakalarını görmek
mümkün. Kayaların üzerinde renk renk görünen temiz buz tabakaları, sarkıt ve
dikitleri olan buz mağarası mevsimler göre değişken bir havaya sahiptir.



Kışın fazla soğuk olmayan buz
mağarası, hava akımının etkisiyle yukarıdan damlayan suları dondurarak buza
çevirmektedir. Doğubayazıt ilçesinin en sıcak bölgesinde böylesine geniş bir
çukurda dışarıdaki zıtlık gösteren buzdan sarkıt ve dikitler, insanı şaşırtacak
şekildedir. Mağaranın ağzından süzülen, güneş ışığı, mağara içindeki buzlar
üzerinde ışık oyunları yapmaktadır.
Doğubayazıt ovasında çok sayıdaki bataklıktan anlaşılacağı üzere yer
altı suyu tablası çok yüksektir. Bu durumda hava akımının mağaraya yakın
yerlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Aşağı sinek köyünden başlayıp mağaraya doğru uzanan lav
aracılığıyla mağaranın dip kısmından gelip, mağaranın iç kısmını soğutan ve
mağara tavanı üzerindeki kaya kesimlerinden süzülerek damlayan suyun donmasına
yol açan bu soğuk havanın özel bir bileşimi olduğu sanılmaktadır. Mağara içinde
kuşların yuva yapması, şimdiye kadar mağara içinde kimsenin etkilenmemesi ve
devamlı buzlu su alınması, hava bileşiminin zehirsiz olduğunu göstermektedir.

Yöre halkının buzluk olarak adlandırdığı bu mağara, çevresindeki
yerleşimlerin su ihtiyacını karşılamaktadır.
Işık tutulduğunda kristal gibi parlayan ve renkten renge giren buz
parçaları insanları hayretler içinde bırakır.
Mağaranın en önemli özelliklerinden biri de yazın soğuk, kışın
sıcak olmasıdır. Kapısında sürekli sıcak ve soğuk hava akımı bulunur.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:50 am
Turizm AktiviteLer Kusgoz









Doğubayazıt ilçesi ile Ağrı
dağı arasındaki boşlukta yer alan iki gölü ve bunların arasında uzanan
bataklıkları kapsar. Bu sazlık da Türkiye'nin en önemli 100 kuş alanı arasında
bulunmaktadır. Sazlık, Balık Gölünden ve Tendürek Dağlarından gelen derelerle
beslenir. Bölgede yaygın kuş türleri ise çayır delicesi, erguvani, balıkçıl, boz
ördek, pasbaş, turna, patka, kızılgaga, ve kızılbacak olarak sayılabilir. Bölge
göçmen kuşların geçiş güzergahında olduğu için ilkbahar ve sonbaharda kuş
sayısında çeşitlilik artar.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:50 am
Turizm AktiviteLer Aricilik_ds








İlimizde Arıcılık



Ağrıda
sert geçen kışlarda baharla uyanan toprak, eriyen kar sularının toprak
tarafından emilmesi ile şehir rengarenk çiçeklerle bahara uyanır.
Binbir çiçeğin renklendiği yayların yoğun olduğu ilimiz arıcılığa
uygundur. Aladağlarda, Sinek yaylarında Tutak’ta Eleşkirt’te, Hamur’da,
Taşlıçay’da ve diğer ilçelerimizde yaygın bir şekilde arıcılık
yapılmaktadır. Son yıllarda Karadeniz Bölgesinden ilimize arıcılık
yapmak için gelenler yoğunluktadır. İlin değişik yerlerinde şifa
niyetine bu bal satılmaktadır.


Balın kalitesi alındığı bitkilere göre değişir, en kaliteli bal çiçek balıdır.

Yaylaların yüksekliği ve çiçek çeşidinin bolluğu ile tanınan Aladağ ve Sinek yaylarının balı meşhurdur ve şifalı olduğuna inanılır. Bir çok yararı olduğuna inanılan Aladağ balının birkaç özelliği aşağıdaki gibidir:Mideye
kuvvet verir, midedeki fazlalıkları dışarı atar. Sindirimi
kolaylaştırır, sindirim organlarının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı
gerektirmediği için kolayca kana geçer.
Kabızlık vakalarında sıcak bal, ishalde ise soğuk bal şerbeti çok faydalıdır. Bal şerbeti karın ağrısını dindirir.
Kansızlığı ve zaafı giderir. Hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:50 am

Turizm AktiviteLer Neyenir









ABDİGÖR KÖFTESİ:


İlimizin en tanınmış yemeği
Abdigor Köftesi’dir. Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye
benzer.Yöremizin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti,
çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması
taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür.
Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra
bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.





GOSTEBERG ET:


Tereyağı, soğan, salça ve aynı
addaki ot harmanlanıp hayvan postuna doldurulur ve nemli toprağa gömüldükten
sonra üzerinde ateş yakılarak pişirilir ki, buna buğulama da denir.





SELEKELİ (SAÇ KAVURMA):


Taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı
yoğurt ve tereyağından yapılır. Hazırlanışı; taze et doğranır, içine
tereyağından eritilmiş salça konulur. Bu şekilde kızartılan et indirilip bir
süre dinlendirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.



ALABALIK:


Balık Göl’ü, Çuma Çayı ve derecik sularında
bulunan kırmızı pullu kızıl alabalık güzel tadından öte kırık, çıkık gibi
ortopedik tedavilerde ilaç olarak kullanılır.




BEYAZ BAL:



Türkiye’nin en güzel çiçek balı burada elde
edilir. Binbir renk ve çeşitli kokulardaki yayla çiçeğinden elde edilen bembeyaz
balın tadına doyum olmaz.





HAŞIL:


Haşıl yapılırken ince yarma önce
bulamaç şeklinde pişirilir. Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı
konur. Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Haşıl ortasına açılan yağ
havuzu nedeni ile ayrı tabaklara bölünmez ve tek bir kaptan yenir.





HENGEL:


Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre
dinlendirilir, yufka şeklinde ince olarak açılır ve kareler şeklinde kesilir.
Kaynar suda haşlandıktan sonra süzülür ve bir tepsiye çekilir. Üzerine
sarımsaklı yoğurt veya hengel sosu dediğimiz yöremize has kurut isimli bir
malzeme ezilerek dökülür yine içinde küçük soğan parçacıkları kavrulmuş tereyağı
dökülerek servis yapılır. Bekletilmeden ve soğutulmadan yenmesi gerekir.






ERİŞTE:


Evde kesilen erişte ve yeşil
mercimekle hazırlanır. Önceden haşlanan yeşil mercimek, erişteyle kaynatılıp
süzüldükten sonra yağlanmış tencerenin tabanına patates dizilir, üzerine
mercimekli karışım konur. Son olarak üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir ve
patatesler kırmızı renk alıncaya kadar pişirilir. Ters çerilip servis edilen bu
yemek, kimi zaman patates yerine lavaş ekmeği ile de yapılır






KUYMAK:


Önce bir tavaya kaymak konulur ve ısıtılır.
Daha sonra alabildiği kadar Mısır unu veya buğday unu konularak sürekli bir
biçimde karıştırılır. Biraz su dökülerek karıştırılamaya devam edilir. Ta ki
kaymağın yağı çıkıncaya kadar, yağ çıktığı zaman yenmeye hazırdır.





KETE:


Mayalanmış hamurun, yufka
seklinde açılarak doğrudan sacın üzerinde pişirilmesidir. Yağlanarak veya kuru
olarak yenir. Yufkadan kalın lavaştan ince olduğu için yöremize özeldir.






PİŞİ(BİŞİ) ERDEK:


İsteğe göre, süt veya su ile
mayalanarak yoğrulan hamur, biraz bekletildikten sonra, elle hafif ekmek
boyutuna getirilinceye keder çevrilir, yuvarlak hamur kızgın yağa atılarak
kızarıncaya kadar pişirilir.



HASUDE:



Hasuda tatlı bir yiyecektir.
Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra
tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır.
5-10 dakika böylece ateşte pişirildikten sonra hazır olan hasuda yenmeye
hazırdır.





YALANCI KÖFTE:


Bulgur, kabuğu alınmış buğdayın
öğütülmüşü ve un karıştırılıp misket haline getirilen köfteler su,salça ve yağ
karışımında kaynatılmak suretiyle yemeye hazır hale getirilir.





AYRANAŞI:


Kabuğu alınmış buğdayın güzelce
suda kaynatılıp, ayran eklenerek nane ve doğranmış kabağın içinde kaynatılması
ile yemeye hazır hale getirilir.





HALİSE:


Kabuğu alınmış buğday ve Tavşan etinin tandırda
kiremit kaplarda saatlerce tuz katmadan kaynatılıp hazır hale getirildikten
sonra üzerine yağ ve tuz katmak suretiyle yemeye hazır hale getirilir.





ÇİRİŞ KETESİ:


Buğday unundan hazırlanan hamur
bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde açılır ve içine yöremizde yetişen çiriş
isimli bir bitki konularak sac üzerinde pişirilir. Biraz dinlendirildikten
sonra içine tere yağı dökülerek yenilir.





MURTUĞA:


Un,şeker,süt ve su’nun
karıştırılması ile yağda kızartılıp helva şekline getirildikten sonra içine
ceviz içi,fındık atılabildiği gibi sade olarak ta yeme haline getirilir.
Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:51 am

Turizm AktiviteLer Inanc_turizmi









İlimizin önemli inanç turizmini merkezi haline
getiren iki temel değer vardır. Bunlardan biri dış turizme yöneliktir. Ağrı
Dağında varlığına inanılan Nuh’un Kayıp Kenti ile Nuh’un Gemisinin İzidir.
Diğeri ise yöre halkı için önemli olan
Ahmedi Hani Mezarını bulunduğu türbedir.





Ahmedi Hani yöremizin çok önemli şair ve
filozoflarındandır.1651 yılında doğdu. Babasının adı İlyas'dır. Han kelimesi
Hakkari yakınlarında bulunduğu söylenen Han köyünden veya burada yaşayan
Hani aşiretinden yada mensubu olduğu Haniyan ailesinden aldığı tahmin
edilmektedir. hmedi Hani Doğu Anadolu'nun birçok bölgesini dolaşarak Arapça,
belagat ve dini ilimleri okudu; ayrıca astronomi ile ilgilendi. İshak Paşa
Sarayı Camiinde/medresesinde dersler verdiği söylenilen Ahmedi Hani Mem-u
Zin adlı alegorik eserini kaleme aldı. Beyazıt'a vefat etti.Yazma bir eserde
1707 yılında vefat ettiği ileri sürülmektedir. Halk arasında Veli olarak
kabul edilen Ahmedi Hani'nin Doğubeyazıt'ta İshakpaşa Sarayı'nın yanında
bulunan türbesi halen ziyaretgahtır.Sait Nursi'nin de gençliğinde kabrini
ziyaret ederek ondan feyz aldığı nakledilir.





Her yıl yüz binlerin ziyaret ettiği Ahmedi Hani
türbesi askere giden, evlenen genç kız ve erkeklerin ile şifa arayanların
merkezi haline gelmiştir. Doğubayazıt’ta onun adına yeminler edilir.



Nuhun Gemisi ise daha çok dış turizme
yönelik olan inanç merkezidir.
Ağrı dağının güney karşısındaki
Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt,
gemi biçiminde bir şekil, iz (siluet) dir. Kalıntı, Türkiye- İran Transit
yoluna 3.5 km. mesafededir.





Nuh tufanı sonucunda karaya oturan geminin
burada kaldığı öne sürülmektedir. Buranın halk arasındaki adı, Cudi dağıdır
ve Cudi sıradağlarının son kalkasıdır. 1983 yılından itibaren kutsal geminin
kalıntılarını burada arama çalışmaları hızlanmıştır. Başta James İrwin olmak
üzeri Amerikalı araştırmacılar burayı çok yönlü incelemişlerdir. Türk bilim
adamları ( ****** Üniversitesi ve MTA Enstitüsü elemanları) da bu oluşumu
bilimsel yönden incelemişlerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür
ve Tabiat Varlıklar Yüksek Kurulu 17 Eylül 1987 tarih ve 3657 sayılı kararı
ile gemi kütlesinin “ korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı”
özelliği gösterdiğini belirtildiğinden, burası doğal sit alını ve açık hava
müzesi olarak koruma altına alınmıştır. Geminin kalıntısı kuş bakısı görecek
bir yere turistik nitelikli bir kafeterya yapılmıştır.





11 Eylül 1959 günü harita yüzbaşısı İhsan
Durupınar,
Doğu bölgesinin havadan
çekilmiş fotometrik haritalarını tetkik ederken ilginç bir resmi buldu.
Resim bütün dünyayı ilgilendiriyordu. Bunun Nuh’ un gemisi olma ihtimali
vardı. Bu tarihten sonra Ağrı dağı ve Telçeker köyü üstündeki heyelan
bölgesinde gemi aramaları hızlandı.

Heyelan bölgesi, Ağrı dağının tam güney karşısında, D. Bayazıt- Gürbulak
yolunun güneyinde, Telçeker ve Üzengili köylerinin yamaçlarındadır. Burada
gemi biçimli bir şekil vardır ki, harita yüzbaşısının üzerinde durduğu
toprak şekil budur. İlk bakışta gerçekten gemiye benzeyen bu yapının
heyelanın etkisiyle mi, yoksa Nuh’ un gemisinin karaya oturduğu yer mi
olduğu henüz tartışma konusudur. Şekil Nuh’ un gemisi olması kadar ilginç
olmakla beraber, doğal anıt niteliğindedir. Yer kabuğunun bir oyunu
sonucunda oluşsa dahi, şekil yer bilimleri açısından da ilginçtir.



Nuh’ un Gemisinin Fiziksel Özellikleri






  • Gemi kütlesi, sürekli
    heyelan olan ve akıntının bütün şiddetiyle devam ettiği yamaçta olduğu
    halde, yerinde basit kalmış, şekil bozulmamıştır.




  • Kütlenin biçimi,
    insanoğlunun yaptığı ilk gemilere benzerlik göstermektedir. Baş tarafı çok
    dar, arka kısmı ortaya doğru daralmış haldedir.




  • Boyut olarak 165 m. x 50
    m. x 13 m. ölçüsündedir. ( Bu rakamlar, kutsal kitaplarda belirtilen
    ölçülere uymaktadır.)




  • Çevresini oluşturan
    toprak toprak kıyasla; gemi kütlesinin malzemesi kuvvetli bir fiziksel
    mukavemete sahiptir.




  • Gemi içinde ve yüzeyinde
    üç ayrı seviyede dizilmiş, eşit aralıklarla dağılmış ve fiziksel
    farklılıklar gösteren bölümler mevcuttur.




  • Geminin muhtelif
    yerlerinde gemi direklerini andıran boşluk ve tümsekler vardır.

Detone
Detone

Turizm AktiviteLer 1210
Erkek Terazi
Sıçan
Mesaj Sayısı : 2807
Doğum tarihi : 24/09/84
Yaş : 39
Nerden : IstanßuL [DøqußєyαzıтLı]
İş/Hobi : RECEPTION /FutßoL Müziq Araßa
İleti : IrGaT
Bilgi :
Muradiye Forum Bilgi Paylaşım PlatformuUyarı : Turizm AktiviteLer 111010
Rep Gücü : 0
Rep Puan : 0
Kayıt tarihi : 03/11/08
http://WwW.MuradiyeForum.Net

Turizm AktiviteLer Empty Geri: Turizm AktiviteLer

Salı Kas. 18, 2008 4:52 am
Turizm AktiviteLer Nealinir








Ağrıdaki en önemli alış –veriş
merkezleri Doğubayazıt ilçesindeki pasajlardır. Bu pasajlarda yöreye özgü alış
verişin yanı sıra büyük şehirlerde var olan pasaj kültüründen çok daha ucuza
alış veriş yapabilirsiniz. Çeşitliliğin fazlası size seçme alternatifi
sağlayacaktır.




Ağrı merkezdeki Eski Van Caddesinde de yöreye
özgü otlu peyniri her mevsimde bulabilirsiniz. Özellikle sonbahar’da çarşı adeta
peynir pazarına dönülür. Aladağ ve sinek yaylalarında çıkan balı merkezdeki
balcılarda bulmanız mümkündür. Ayrıca yöreye özgü polen için balcı Zeki beye
uğramalısınız.




Doğubayazıt’taki halı-kilim satan mekanlara
mutlaka uğramalısınız. Yöreye özgü motifleri seyrederek satıcılarla keyifli
sohbetler eder, ikram edilen demli kaçak çaylarından içmelisiniz. Bu fikrinizi
değiştirebilir.
Sayfa başına dön
Similar topics
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz